Monthly Archives: april 2015

Intelligent! maar niet praktisch!

Een groep HSK is heel intelligent, maar heeft moeite met de praktische dingen!

Wanneer een kind heel wijs is en nadenkt over dingen waar de meeste volwassenen niet dagelijks mee bezig zijn is het des te wonderlijker dat ze, in onze ogen, meest ‘simpele’ dingen niet begrijpen.
Een jongen van 5 gaat in bad. Zijn moeder laat het bad vollopen, het jongetje kleed zich uit en pakt de spulletjes waar hij mee wil spelen. Wanneer moeder na een kwartiertje komt kijken zit het jongetje op de rand van het bad heel zacht te huilen. Moeder vraagt ze wat er is. Het kind geeft aan dat het water te warm is. Verbaasd dat het kind helemaal geen actie heeft ondernomen vraagt ze wat hij had kunnen doen? Hij weet het echt niet. Moeder geeft aan; je had mij kunnen roepen, je had er koud water bij kunnen doen en je had even je broek aan kunnen doen en mij komen halen. ‘O ja, daar heb ik niet aan gedacht’, was het antwoord.

Deze groep HSK zal ons regelmatig versteld doen staan. En toch is het best te verklaren. Ze zijn iedere keer veel verder met hun gedachten en hebben moeite om een paar stappen terug te doen. Dit gebeurd op school wanneer zij een beurt krijgen en niet direct antwoord geven. Deze kinderen zijn in gedachten al veel verder. Zij hebben bijvoorbeeld heel de tekst al gescand op belangrijke zaken en komen uiteindelijk uit bij de rode hoed van Napoleon. De rest weten ze al dus wat blijft er dan nog over? Wat is er eigenlijk echt belangrijk, wat vindt een ander echt belangrijk? Zodra een vraag gesteld wordt gaan zij dus heel veel stappen terug in hun gedachten en dat kost even tijd. De kans dat een leerkracht denkt dat het kind het antwoord niet weet is groot, in werkelijkheid is hij dus veel verder dan de leerkracht weet.

Wanneer de fiets van een kind stuk gaat zal hij waarschijnlijk kijken wat de kortste weg is en daar naar toegaan. Menig ouder is al boos geworden op zijn zoon of dochter dat deze de fiets niet heeft op slot heeft gezet en laten staan op de plaats waar het onheil geschiedde, maar de fiets met zich heeft meegesleept met een spatbord dat tegen de band aan loopt, een rem die blijft hangen (of doorfietsen zonder rem), of een binnenband die naar buitenkomt langs de buitenband. De kinderen zijn er van overtuigd dat zij goed hebben gehandeld en begrijpen niet dat de boze ouder het helemaal niet logisch vindt en niet begrijpt dat het kind niet beter heeft nagedacht. Het kind heeft wél nagedacht en vond dit de handigste oplossing.

Voor deze kinderen is de dagelijkse routine erg belangrijk. Zodra iets iedere dag herhaald wordt is de kans groter dat zij een automatisme gaan ontwikkelen. Toch zijn er kinderen die tot de pubertijd niet de volgorde kunnen onthouden van een ochtendritueel en gerust nog hun pyjama aanhebben wanneer ze naar school willen gaan. Ze willen niet in hun pyjama naar school, ze zijn ‘gewoon’ vergeten zich om te kleden.

Het is goed om geen verwachtingen te hebben van deze kinderen. Wij kunnen dingen wel normaal vinden, maar voor hen is het dat niet. Wanneer we dus verwachten dat zij dingen uit zichzelf doen zullen we teleurgesteld zijn of vol onbegrip. Wat we wel kunnen doen is hen helpen met plannen en dit (op een planbord of met pictogrammen) zichtbaar maken. Overigens is dit niet alleen handig voor kinderen! Er zijn veel hoog sensitieve volwassenen die ’s morgens boodschappen gaan doen en het niet voor elkaar krijgen om ook inkopen te doen voor het avondeten. Dat is nog zo ver weg! Sommige mensen gaan dus wel 3 keer op een dag even een boodschap halen. Ook voor deze volwassenen is het handig om eerst even te gaan zitten en de dag door te nemen vóór het boodschappen doen. Het is overigens niet gezegd dat kinderen (of volwassenen) op het planbord kijken. Of ze kijken wel en doen er vervolgens niets mee. Het is geen onwil, niet van de HSK, niet van de volwassenen, het is onvermogen. Het is belangrijk om te weten dat er vaak een natuurlijke weerstand is tegen alles wat zij moeten, dus is het zeker een optie om met de kinderen te bespreken wat zij zelf ook belangrijk vinden. Dit wil niet zeggen dat als zij tandenpoetsen niet belangrijk vinden dit niet op het lijstje hoeft te staan. Het is heel goed uit te leggen dat op school zitten met schone tanden belangrijk is. Het samen bespreken is belangrijk omdat het kind dan ook kan aangeven wat voor hem of haar een prettige volgorde van handelen is. Die volgorde is namelijk niet altijd even logisch in de ogen van een volwassene en zo is de volgorde die de volwassene voor ogen heeft niet automatisch de volgorde waarin het kind zich kan vinden